Het verhaal achter de klacht


De verbinding tussen lichaam en geest


 

Gisteren had ik een mooi gesprek met een cliënte over het verhaal achter de fysieke klacht. 

 

In een wereld waarin we vaak geneigd zijn om ons lichaam en onze geest als aparte onderdelen te zien, biedt psychosomatiek een waardevol perspectief. 

Het woord psychosomatiek komt van de Griekse woorden psyche (geest) en soma (lichaam) en staat voor de onlosmakelijke verbinding tussen onze mentale en fysieke gesteldheid. 

 

Veel lichamelijke klachten die we ervaren, zoals vermoeidheid, hoofdpijn, rugpijn of een gespannen gevoel, zijn niet altijd puur fysiek van aard. Ze kunnen voortkomen uit stress, onverwerkte emoties of langdurige mentale belasting. 

 

In mijn praktijk zie ik vaak hoe lichaam en geest met elkaar communiceren en elkaar beïnvloeden en hoe belangrijk het is om die signalen serieus te nemen. 

 

Wat is psychosomatiek? 

 

Bij psychosomatiek draait het om de wisselwerking tussen onze emoties, gedachten en ons lichaam. Wanneer je bijvoorbeeld langdurig onder druk staat, kan dit niet alleen tot mentale klachten leiden, zoals angst of somberheid, maar ook tot fysieke klachten, zoals een stijve nek of een gevoel van uitputting. Het lichaam slaat als het ware emotionele ervaringen op, wat zich op termijn kan uiten in pijn of ongemak. 

 

Soms geven we onze emoties niet genoeg ruimte om gevoeld of verwerkt te worden. Misschien omdat we te druk zijn, ons verantwoordelijk voelen voor anderen of simpelweg niet weten hoe we er mee om moeten gaan. Maar het lichaam is wijs: het zal op subtiele en soms minder subtiele manieren laten weten dat er aandacht nodig is. 

 

Hoe herken je psychosomatische klachten? 

 

Klachten kunnen zich op veel verschillende manieren uiten. Denk aan: 

 

  • Vermoeidheid, weinig energie: Je hebt altijd het gevoel dat je niet genoeg energie hebt, hoe goed je ook slaapt.

 

  • Spier- of gewrichtspijn: Vaak in je rug, schouders of nek.

 

  •  Hoofdpijn of migraine: Die vaak verergert in stressvolle periodes. 

 

  • Spijsverteringsproblemen: Een knoop in je maag of een onrustig gevoel in je buik. 

 

  • Hartkloppingen: Zonder medische verklaring, vaak samenhangend met angst of spanning. 

 

Als deze klachten langer aanhouden en geen duidelijke fysieke oorzaak hebben, kan psychosomatiek een belangrijke rol spelen. 

 

Waarom holistische aandacht werkt: 

 

Een holistische benadering waarbij je lichaam, geest en emoties als geheel worden gezien kan enorm helpen bij het verminderen van psychosomatische klachten. 

 

Bij een holistische massage in mijn praktijk nodig ik je uit om te luisteren naar wat je lichaam je vertelt. Door je lichaam aandacht te geven en stil te staan bij wat je voelt, kun je ruimte maken voor ontspanning en emotionele verwerking. 

 

Daarnaast help ik je bewust te worden van eventuele mentale patronen die jouw klachten in stand houden. Want wat in je hoofd speelt, voel je vaak ook in je lichaam. Denk bijvoorbeeld aan perfectionisme, het altijd maar doorgaan, of het gevoel dat je alles alleen moet oplossen. 

 

Tips om zelf de verbinding te herstellen: 

 

• Adem bewust. Als je gestrest bent, wordt je ademhaling vaak oppervlakkiger. Neem regelmatig een moment om diep in te ademen, tot in je buik, en merk op wat er gebeurt in je lichaam. 

 

• Beweeg met aandacht. Maak een wandeling in de natuur, wees aanwezig en richt je bewust op hoe je lichaam voelt tijdens het lopen. Dit helpt om in contact te komen met jezelf. 

 

• Luister naar je lichaam. Voel je vermoeidheid of spanning? Neem dat serieus. Sta stil bij wat je nodig hebt, in plaats van altijd maar door te gaan. 

 

 Jouw weg naar balans 

 

Herken je jezelf in bovenstaande klachten of verhalen? Weet dan dat je niet alleen bent en dat er oplossingen zijn. 

 

In mijn praktijk werk ik vanuit een holistische visie om je te ondersteunen in jouw proces. Samen kijken we naar wat jouw lichaam en geest nodig hebben om weer in balans te komen. 

 

Een Holistische massage zorgt niet alleen voor diepe ontspanning maar helpt ook bij het ontdekken, bewust-worden en loslaten van blokkades die je belemmeren. 

Om zo ruimte te creëren voor heling en herstel. 

 

 

 

Holistisch leven

Wat betekent holistisch leven eigenlijk?

Als mensen mij vragen wat holistisch leven is, dan valt er vaak even een stilte.
Niet omdat ik het niet weet, maar omdat het zo’n vanzelfsprekend deel van mijn leven is geworden dat het niet in één zin te vangen is.
Het raakt voor mij aan de kern van hoe ik leef, werk en kijk naar de wereld, ik neem je er graag in mee.

Holistisch leven betekent voor mij dat je jezelf ziet als één geheel.
Je bent niet alleen je lijf,  je hoofd of je gevoel. Je bent alles.
En al die delen beïnvloeden elkaar continu.

Je kunt bijvoorbeeld heel gezond eten, krachttraining doen of veel bewegen…
Maar als je innerlijk constant gespannen bent, of je emoties geen ruimte geeft, dan raakt je lijf alsnog uitgeput.
Of andersom: je kunt een sterk lijf hebben, en toch elke ochtend wakker worden met een zwaar gevoel, omdat je je verlangens van je hart negeert.
Misschien slaap je slecht door zorgen die je probeert weg te stoppen, of voel je je leeg terwijl je eigenlijk alles ‘goed’ doet aan de buitenkant.

Ook je omgeving speelt mee: als je in een huis woont waar je niet tot rust komt, wat eigenlijk niet (meer) jouw plek is, of werkt in een baan waar je jezelf moet wegcijferen, dan heeft dat direct effect op je energie, je stemming, zelfs je immuunsysteem.
Alles is met elkaar verbonden. En zodra je dat herkent, kun je ook vanuit die verbinding gaan leven. Bewust, met aandacht.


Gronden is daarbij essentieel.
In je lijf zijn. Je voeten voelen. Letterlijk stilstaan en jezelf weer even verzamelen.
Want hoe kun je voelen wat je nodig hebt als je niet aanwezig bent in jezelf?
Gronden helpt je om niet alleen te reageren op wat er gebeurt, maar om echt af te stemmen: Wat klopt voor mij nu?
Het betekent: bewust aanwezig zijn in je lichaam, en je gedragen weten door de aarde onder je. Veel mensen leven vooral in hun hoofd. Gronden helpt je om weer te voelen dat je een lijf hebt. Het brengt je terug naar de basis: hier, nu, in jezelf. 

Wanneer we het contact met de aarde herstellen, komen we thuis bij onszelf en bij het grotere geheel waar we deel van uitmaken (Jennifer Hinton, Met beide benen op de grond) 

Gronden is niet ingewikkeld. Het begint met vertragen, je voeten voelen op de vloer, ademhalen richting je buik. Even stoppen met rennen, en toestaan dat je gedragen wordt.

In mijn massagepraktijk merk ik hoe helend dit kan zijn. Als de aandacht weer in het lijf zakt, komt er ruimte. Voor rust, helderheid, en vertrouwen, gevoel van thuiskomen. 

Holistisch leven vraagt aandacht.
Aandacht voor hoe je je voelt. Voor wat je denkt, voor wat je eet, voor hoe je ademt.
Voor wat je doet en waarom je het doet.
Het is een keuze voor leven met bewustzijn.
Niet steeds harder rennen, maar vaker stilstaan. 
Kijken wat er nodig is.
Waar stroomt mijn energie? Waar lekt ze weg?
Wat voedt me werkelijk en wat kost me juist levenskracht?


Zelfliefde als basis.
Hoe ga je om met jezelf als het even niet lukt?
Ben je zacht voor jezelf als je overprikkeld bent? Durf je jezelf serieus te nemen in je verlangen naar rust, naar ruimte, naar betekenis?
Gun je jezelf stilte? Plezier? Vervulling?

Zelfliefde is ook: je eigen tempo mogen volgen.
Ruimte voelen om jezelf te zijn, met alles wat je bent, licht en donker, krachtig, gevoelig en kwetsbaar.
Het is thuiskomen in jezelf.

Niet in perfectie, maar in aanwezigheid.
Niet vanuit controle, maar vanuit vertrouwen.
Niet vanuit ‘moeten’, maar vanuit keuze.
Het is leven in verbinding. 
Met jezelf, je lichaam, met je gevoel, met je omgeving, met de natuur. 
Met wie jij in essentie bent.


Voel je dat het tijd is om weer dichter bij jezelf te komen?
Om niet alleen te zorgen voor je lijf, maar ook voor je binnenwereld?
Je bent welkom in mijn praktijk.
Voor een holistische massage.
Voor een moment van aandacht, bewustwording, ontspanning en vooral weer thuiskomen bij jezelf. 


Massage de overgang, holistische benadering, blogtekst, massagetherapie

De overgang en Holistische massage

Een nog erg onderschatte periode, meestal tussen het 40e en 55e levensjaar in het leven van een vrouw. 

Het staat zelfs op 1 van de 5 meest stressvolle situaties in het leven. 


Zelf zit ik in deze levensfase als 50 jarige en ik heb ook veel ongemakken ervaren. 

Tijdens de Holistische massage-opleiding heb ik door het te oefenen op elkaar veel gehad aan Integraal Holistische massage. Ik heb vrijwel geen klachten meer, terwijl het voelde als een bijna burn-out, veel stress in mijn lijf, wisselende emoties, erg onzeker, slechter slapen, vermoeid, kort lontje en had het gevoel van continu aan te staan. 

Ik heb oa geleerd om meer naar mijn lichaam en de signalen te luisteren, mijn hart te volgen en mijn grenzen te bewaken, ook naar mijn omgeving toe. Wat geresulteerd heeft in een gelukkiger beter leven, zelfverzekerder, energieker, met minder tot geen stress meer, aardiger voor mijn omgeving en aanwezig in het hier en nu.

 

Tijdens de periode van de overgang is deze holistische massage dus een fantastische manier om niet alleen in balans te komen en de vastgezette energie weer te doen stromen. 

 Een integraal holistische massage kan in deze periode ook ondersteuning bieden door het aankijken van je emoties of oude stukken die nu kunnen vragen om geheeld te worden zodat je die ballast kunt loslaten en er stappen kunnen worden gezet naar je nieuwe levensfase. 

Ook kan werken aan de vermindering van stress of spanningen helpen om je overgangsklachten te verminderen. Stress verergert de overgangsklachten namelijk door het stresshormoon Cortisol. 

Doordat je bij de wijsheid van je lichaam komt in de massage kun je ook nieuwe keuzes maken die dan naar boven komen. Vanuit daar kan heling en inzichten ontstaan voor je mooie nieuwe levensfase. 
 

Voel je je aangesproken na dit verhaal en wil je ook graag dit mooie proces aangaan dmv een Holistische Massage?

Bel, app of mail voor info of voor het maken van een afspraak:
0617242794
[email protected]